Dansk
 
English
Duo Suonante

Foredrag m. musik

Som noget helt specielt har Duo Suonante startet samarbejde med flere foredragsholdere med speciale i historie. Vi kalder det, koncertforedrag
 
 
"Skønånd på æselryg"

Et koncertforedrag om Frederikke Brun og salonkulturen i Danmark.
“ Sommeren 1815 kunne man, hvis man i godt vejr gik en tur i skoven ved Sophienholm, være heldig at se et æsel, der blev ført af en ung mand og som bar en fyldig midaldrende dame med turban om håret og iført tidens modekjole. Den unge mand læste op fra en lille håndskreven bog. De gik fra skoven ind ad en lille låge til Sophienholms have mod det norske hus, hvor der blev serveret te og hvor unge piger sang og dansede til tonerne af guitarspil”

 Beskrivelsen stammer fra den unge mand selv, Just Mathias Thiele - 20 år gammel og håbefuld digterspire. Og damen på æslet var ingen ringere end Frederikke Brun (1765- 1835), en af Danmarks førende salon værtinder.
I slutningen af 1700-tallet åbnede de førende kvinder deres hjem og fik afgørende betydning for tidens tendenser. Kvinder som Friederike Brun, Charlotte Schimmelmann og Kamma Rahbek blev senere hen Guldalderens trendsættere.
 
Duo Suonante præsenterer, sammen med P2 radiovært og historiker Rie Koch, koncertforedraget "Skønånd på æselryg" - et foredrag om Frederikke Brun og salonkulturen i Danmark, med sang og musik fra tiden og fra Frederikkes salon. I denne eksklusive salon kom intellektuelle og kunstnere, både danske og udenlandske. Politikere, diplomater og kongelige personer mødtes her på lige fod. Rie Koch fortæller om salonkulturen samt Frederikke Brun og Duo Suonante spiller og synger bla. den musik der hørtes i salonerne.

Digtere som Adam Oehlenschläger og Jens Baggesen var flittige gæster i den Brunske salon. Frederikkes mangeårige ven, komponist og kapelmester på Det Kgl. Teater, J.A.P. Schulz inviterede unge komponister og musikere med i salonerne, heriblandt C.E.F. Weyse og Kuhlau.
 
Frederikke Brun var en af Guldalderens mest farverige personer. Hun huskes især for sin rolle som salonværtinde. Mindre kendt er det, at hun selv var en betydelig kunstner, hvis digte, rejsebeskrivelser og erindringer vandt vid udbredelse i hendes samtid. På sine rejser mødte hun berømtheder som Goethe og madame de Staël. I Rom stiftede hun bekendtskab med Bertel Thorvaldsen, Danmarks berømte billedhugger.

 Mange musikelskere vil kende Rie Kochs stemme fra hendes mangeårige arbejde på DR P2, hvor hun præsenterer f.eks. Nytårskoncert fra Wien, Torsdagskoncerter fra Koncerthuset, den Klassiske Weekend-morgen på P2. Hun har brugt sin uddannelse som historiker til at dyrke unikke fortælle-koncerter hvor tale og toner spiller sammen. Friederike Brun har en helt særlig plads i Rie Kochs hjerte, da det er hendes tiptiptip-oldemor. Og måske netop derfor kan Rie også gå til dette ”moderlige” ophav med både bid, vid og beundring.
 
 
 
"Ungdom og Galskab"
Koncertforedrag om prinsesse Charlotte Frederikke (1784-1840) – hendes tid og musikken.
 
Forfatter og foredragsholder Birgitte Nyborg fortæller om Charlotte Frederikkes liv og hendes tid. Birgitte har skrevet en historisk biografi om Charlotte Frederikke, der udkom i 2015. Der spilles musik fra tiden omkring Charlotte Frederikke, af danske komponister som bla. E. du Puy, F.L.Æ. Kunzen og C.E.F. Weyse samt udenlandske værker.
www.birgittenyborg.dk
 
 
Marianne Ninna Phillipsen ( Historiker )
 
Et foredrag om Johanne Luise Heiberg og hendes tid med musik fra den Danske Guldalder.
 
Lise Lotte Frederiksen ( Cand.Mag. m. fagene dansk, engelsk og teatervidenskab ).
 
 
Et foredrag om den engelske forfatter Jane Austen, hendes bøger og samtid med musik som J. Austen har hørt.